Afkortingen, begrippen en synoniemen - Letter s
s
x
y
Een scenario is een beschrijving van de keten van gebeurtenissen vanaf basisoorzaken via een foutenboom naar een directe oorzaak die vervolgens leidt tot het vrijkomen van een gevaarlijke stof (LOC; Loss of Containment). Vanaf het vrijkomen van de gevaarlijke stof worden de vervolggebeurtenissen via een gebeurtenissenboom beschreven tot de beschrijving van het uiteindelijke effect.
De presentatie van het scenario kan plaatsvinden via een vlinderdasmodel, grafisch, tekstueel of via een tabel.
Of:
In deze scenario’s beschrijft het bedrijf welke ongevallen zich kunnen voordoen en wat het bedrijf doet om die te voorkomen. Ook staat erin hoe het bedrijf de gevolgen wil beperken als het toch misgaat.
Dit is de verzameling van de geloofwaardige en de maatgevende scenario’s die dienen voor de bedrijfsbrandweer. Criteria voor de selectie van de scenario’s en de inhoud ervan zijn uitgewerkt in het Besluit veiligheidsregio’s.
De verzameling van scenario’s waarmee inzicht kan worden verkregen in de gevolgen van het vrijkomen van gevaarlijke stoffen voor het oppervlaktewater.
De verzameling van vooraf gedefinieerde scenario’s waarmee inzicht kan worden verkregen in de gevolgen van het vrijkomen van gevaarlijke stoffen voor de omgeving van de inrichting.
De verzameling van scenario’s die relevant zijn voor het opstellen van het intern noodplan. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van diverse soorten scenario’s (bijvoorbeeld geloofwaardig scenario, MRA of QRA).
SMART is een methode waarmee eenduidige doelstellingen worden geformuleerd en staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.
Lijst waarop vermeld is welke gevaarlijke stoffen, in welke hoeveelheid en op welke locatie binnen het bedrijf aanwezig zijn. Ook de gevaarsgegevens van de stoffen zijn in deze lijst opgenomen. Er zijn meerdere stoffenlijsten onder andere voor burgers en voor externe hulpverleners.
Of:
De lijst van gevaarlijke stoffen waarmee een bedrijf werkt. Deze lijst verschilt per bedrijf.
Bij een inspectie volgens de systeemgerichte benadering wordt gedetailleerd op specifieke (onder)delen van het VMS ingegaan. Hierbij wordt met name getoetst of deze onderdelen daadwerkelijk geïmplementeerd zijn.